Alimentatie achterstand

alimentatie achterstandNa het verbreken van je relatie heb je afgesproken hoe jullie financieel verder voor elkaar (pensioen en partneralimentatie) en of de kinderen (kinderalimentatie) zullen zorgen. Die wettelijk verplichte afspraken zijn door jullie vastgelegd in een convenant, of de rechter heeft daar uitspraak over gedaan. Je bent geen partners meer, maar hebt nog wel een zorgplicht naar elkaar en eventuele kinderen toe te vervullen. Van de afgesproken allimentatie kun je dus niet zomaar afwijken en een achterstand in de partneralimentatie en of kinderalimentatie komt daarom in aanmerking voor een incassotraject.

Alimentatie herberekenen

Wij merken regelmatig dat een ex meent dat hij of zij nu wel genoeg heeft gedaan en plotseling is de alimentatie niet betaald. Door deze alimentatie achterstand zit je ineens zonder geld waarop je wel had gerekend. Stress en boosheid nemen de overhand, praten lukt niet meer.

Wanneer een alimentatie achterstand ontstaat, dan is daar meestal een reden voor:

  • Je ex is voor een onverwachte uitgave komen te staan
  • Je ex is zijn of haar baan verloren en wil alimentatie herberekenen
  • Je ex is ontevreden over de uitvoering van het ouderschapsplan
  • Je ex is ontevreden over bemoeienissen door ex-schoonouders, of je nieuwe partner
  • Je ex wordt door de omgeving of nieuwe partner aangemoedigd geen allimentatie te betalen
  • Je ex wil opnieuw alimentatie berekenen omdat jij een nieuwe partner hebt.

Alimentatie niet betaald = Oplopende emoties

Doordat je steeds meer gedoe krijgt omdat de alimentatie niet ontvangen is, of je ex opnieuw wil alimentatie berekenen, wordt de communicatie over allerlei zaken die besproken moeten worden steeds vervelender.

Eigenlijk zou je weer normaal tegen elkaar willen doen, maar je wilt er wel op kunnen rekenen dat de allimentatie op tijd binnenkomt.

Incasso alimentatie

Zo maar een willekeurig incassobureau inschakelen is nooit aan te bevelen. Je kiest er dan voor om de strijd aan te gaan met misschien wel onbekwame mensen. Daarnaast is het zo dat waar wordt gestreden er niet wordt gezocht naar een duurzame oplossing! Zonder de juiste begeleiding graaft iedereen zich steeds dieper in en in plaats van dat de betalingen weer op gang komen wordt er nog minder of de alimentatie niet betaald.

Hoe de alimentatiebetalingen herstellen of indexering alimentatie doorvoeren?

Onze incasso-mediator zal contact opnemen met je ex en aangeven dat jij wilt dat de alimentatie betalingen worden hervat en de achterstand ingelopen. Let op! Dat is geen vrijblijvend verzoek. Jullie hebben namelijk afspraken gemaakt in het convenant of ouderschapsplan en daarmee is er een contract met juridische grondslag ontstaan. Misschien heeft zelfs de rechter destijds de hoogte van de allimentatie vastgesteld.

Nu is het bijzondere van de alimentatieplicht, dat je daar niet om hoeft te vragen. Degene die moet betalen heeft een zogenaamde brengplicht. Dat betekent dat als de alimentatie niet ontvangen is of indexering alimentatie niet is doorgevoerd, je ex direct in gebreke is en zelf actie zal moeten ondernemen om dat op te lossen of, als dat vanwege dringende redenen niet mogelijk, is een herzieningsverzoek bij de rechter zal moeten indienen.

 

Incassogesprek door de Incasso mediator

We nodigen je ex uit voor een gesprek, maar zetten wel tegelijkertijd de incassoprocedure in gang om aan te geven dat er een oplossing zal moeten komen. We luisteren en onderzoeken waarom je ex minder of niet meer is gaan betalen of de indexering alimentatie niet doorvoert. Als we daar meer over weten kunnen we samen besluiten of de incasso gewoon moet worden doorgezet, of dat er dringende redenen zijn om onder leiding van de Basic-incassomediator met elkaar in gesprek te gaan en structurele afspraken te maken over waar je wel op kunt rekenen.

Bij een dringende reden kan je ex namelijk ook een <herzieningsverzoek> indienen bij de rechtbank en zal je óók met die nieuwe werkelijkheid moeten omgaan en kun je maar beter zelf aan het roer staan van een duurzame oplossing. Een mediation gesprek over de feiten kan goed helpen om voor de toekomst afspraken te maken die wel stand zullen houden.

Geen dringende reden? Stevige incasso!

Maar, als er geen dringende redenen zijn zullen we je incasso doorzetten en zorgen dat de achterstand wordt ingelopen of de indexering alimentatie wordt doorgevoerd. We zullen dan stevig doorpakken. We zullen blijven bellen, mailen en langsgaan. We zullen dan de deurwaarder (loon)beslag laten leggen of we vragen desnoods een faillissement of lijfsdwang aan om te zorgen dat er zal worden betaald.

Alimentatie en de toekomst?

Natuurlijk wil je graag dat als we je huidige alimentatie probleem voor je hebben opgelost, je ex in de toekomst niet weer een achterstand opbouwt omdat de alimentatie niet ontvangen is. Je wilt niet steeds moeten bedelen voor de alimentatie waarop je gewoon recht hebt.

Basic-Incassobureau kan dan een vinger aan de pols blijven houden, door regelmatig te laten merken dat we meekijken en zullen optreden als opnieuw een achterstand ontstaat. Ook zullen wij jaarlijks je ex inlichten over het wettelijke indexering alimentatie en het daardoor nieuw ontstane maandelijkse bedrag dat aan je moet worden overgemaakt.

Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken. We gaan meteen voor je aan de slag.

Basic, en wel zo transparant!

Alimentatie achterstand?

Wil je meer weten over onze werkwijze?

Bel dan direct met 0800 – 235 22742 of vraag een adviesgesprek aan aan door het het contactformulier hiernaast in te vullen. Je ontvangt dan een bevestiging, waarna we binnen 24 uur contact met je opnemen. Zo kun je alle rust je vragen stellen over de oplossingen bij een alimentatie achterstand.

Incasso alimentatie?

5 + 2 =

Share This